ေဖ်ာ္ရည္စက္ (ၾကိတ္စက္) ဆိုတာေန႕စဥ္ အသံုးနည္းက်ပါတယ္။ ဧည္႕ခံပဲြ အထူးဟင္းပဲြ ဒါမွမဟုတ္ မနက္စာ အသီးစံုေဖ်ာ္ရည္ ေဖ်ာ္ေသာက္တာမ်ိဳး ေတြမွာ သာသံုးေသာ ၾကိတ္စက္ ကို ထိန္းသိမ္းဖို႕ခက္ခဲပါတယ္။ ေဖ်ာ္ရည္စက္ ကိုထိန္းသိမ္းရတာ လြယ္ကူရုိးရွင္းပါတယ္။ ေသခ်ာဂရုစိုက္ၿပီး ထိန္းသိမ္းမယ္ ဆိုလ်င္ ၾကာရွည္ခိုင္ခံၿပီး စက္လည္နႈန္းလဲ ေကာင္းေနၿပီး နွစ္ေပါင္းမ်ားစြာၾကာေအာင္ အသံုးျပဳနိုင္မွာပါ။ သတိမထားမိပဲျဖစ္ေကာင္းျဖစ္ေနမယ္႕ ေဖ်ာ္ရည္စက္ေလးကို ထိန္းသိမ္းဖို႕ နည္းလမ္း ေလးတစ္ခ်ိဳ႕ကို ဒီလရဲ႕ This and That မွာ ေဖာ္ျပလိုက္ပါတယ္။
၁။ ေဖ်ာ္ရည္စက္ ရဲ႕ ပစၥည္းအစိတ္အပိုင္းမ်ား ကို မွန္ကန္ ေသခ်ာေအာင္ အသံုးျပဳတိုင္းတတ္ပါ။ မ်ားေသာအားျဖင္႕ ေဖ်ာ္ရည္စက္ ရဲ႕အစိတ္အပိုင္းမ်ားကို ျမန္ျမန္ ၿပီး လ်င္ျပီးေရာဆိုၿပီး တတ္က်ပါတယ္။ တစ္ခါတစ္ေလ ပစၥည္းမ်ား အံ၀င္ခြင္က် မျဖစ္တာမ်ိဳးေတြရွိတတ္ပါတယ္ အဲဒီအခါက်ရင္ ေဖ်ာ္ရည္စက္ အလုပ္မလုပ္သလို တစ္ခုခု က်ိဳးပဲ႕သြားတတ္ပါတယ္။ လံုး၀ပ်က္စီးေလာင္ကြ်မ္းတာမ်ိဳးေတြလဲရွိတတ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင္႕ ေဖ်ာ္ရည္စက္ ကိုေသခ်ာတတ္ဆင္ သံုးစဲြပါ။
၂။ ေဖ်ာ္ရည္စက္ ျဖင္႕ေဖ်ာ္လို႕ရေသာ အရာပဲေဖ်ာ္ပါ။ မာေက်ာလြန္းေသာ အရာမ်ား အစားအစာ နွင္႕ မပတ္သက္ေသာ အရာမ်ား ကို ထည္႕မေမႊ႕သင္႕ပါ။
၃။ ေဖ်ာ္ရည္စက္ ထဲထည္႕ေမႊ႕မည္ အစားအစာမ်ားကို အတံုးေလးမ်ား အၾကမ္းလွီးၿပီး ေမႊ႕ပါ။ အတံုးလိုက္ထည္႕ၾကိတ္တာေတာ႕ရပါတယ္၊ ဒါေပမယ္႕ ေဖ်ာ္ရည္စက္ရဲ႕ ေအာက္ဖက္ ဓားလက္အထိမေရာက္ရင္ ေမႊ႕ရတာအဆင္ေျပမွာ မဟုတ္ပဲ အသံဆူၾကီးထြက္ၿပီး စက္ပူလာပါလိမ္႕မယ္။ ဒါေၾကာင္႕ အတံုးအေသးေလးေတြ တံုးၿပီး ထည္႕ၾကိတ္ပါ။ ၾကိတ္ရတာလြယ္ကူၿပီး ေစပါတယ္။
၄။ တစ္ခါၾကိတ္လ်င္ အနည္းငယ္ထည္႕ၾကိတ္ပါ။ တစ္ခါတစ္ေလ အခ်ိန္မရတာ၊ ၾကိတ္ရမယ္႕ အစားအစာမ်ားတယ္႕ အခါမ်ိဳးေတြမွာ ရွိသမွ် အကုန္ထည္႕ၾကိတ္တတ္က်ပါတယ္။ မလုပ္သင္႕ပါဘူး၊ ေဖ်ာ္စက္ ၾကပ္ေလ ၾကိတ္ရခက္ေလပါ။ စက္မလည္တာမ်ိဳးေတြ လဲျဖစ္တတ္သလို မညက္လြယ္ပဲ အခ်ိန္ၾကာျမင္႕ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင္႕ တစ္ခါၾကိတ္ရင္ နည္းနည္းပဲထည္႕ၾကိတ္ပါ။
၅။ အစိုဓာတ္အျပည္႕အ၀ပါေသာ အစားအစာမ်ားကို သံုးပါ။ ၾကိတ္မယ္ဆိုလ်င္ အရည္မ်ားမ်ား ထည္႕ၾကိတ္ပါ။ အရည္မပါပဲ ၾကိတ္လ်င္ အႏွစ္မ်ားက ဓားသြားရဲ႕အျပင္ဘက္သာထြက္ကုန္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင္႕ ၾကိတ္ေသာ အစားအစာ ေပၚမူတည္ၿပီး ႏြားနို႕၊ ေရ၊ ဆီ၊ သစ္သီးရည္ စသည္ျဖင္႕ အေရမ်ားထည္႕ၾကိတ္လ်င္ ပိုၿပီးလ်င္ျမန္ေခ်ာေမြ႕စြာၾကိတ္နိုင္မွာပါ။
၆။ ၾကိတ္ေသာ အစားအစာေပၚမႈတည္ၿပီး အခ်ိန္အတိုးအေလ်ာ႕လုပ္ေပးပါ။ ၾကိတ္စက္ အေတာ္မ်ားမ်ားမွာ အခ်ိန္အတိုးအေလ်ာ႕ပါရွိပါတယ္။ ၾကိတ္မည္႕ အစားအစာေပၚမႈတည္ၿပီး ပံုေလးေတြနွင္႕ ျပသထားပါတယ္။
၇။ ၾကိတ္စက္ကို သံုးၿပီးတိုင္း ေရေဆးသန္႕ရွင္းပါ။ အဓိကေနရာျဖစ္ေသာ ဓားလက္ ေနရာကို ေသခ်ာ ဆပ္ျပာေရပူပူျဖင္႕ေဆးပါ။ ဒါမွမဟုတ္ ရွာလကာရည္ေလာင္းၿပီး ၾကိတ္စက္ကို ေမႊ႕ၿပီးေဆးပါ။
၈။ ၾကိတ္စက္ ဓားလက္ကို ေသခ်ာျဖဳတ္ၿပီးေဆးသင္႕ပါတယ္။ သံုးၿပီးတိုင္း မဟုတ္ပါ တစ္ခါတစ္ေလမွပါ။
၉။ ေရေဆးၿပီးတိုင္း ေသခ်ာ အ၀တ္ျဖင္႕ ေရေျခာက္ေအာင္သုပ္ေပးပါ။ ဓားလက္ ကိုသတိထားသုပ္ပါ။ ေလျဖင္႕အေျခာက္ထားလ်င္လဲေကာင္းပါတယ္။ ေရေျခာက္လ်င္ ေသခ်ာျပန္တတ္ထားသင္႕ပါတယ္။
၁၀။ ၾကိတ္စက္ သန္႕ရွင္းေရးလုပ္ရာတြင္ ဖန္ကရား ၊ ဓားလက္၊ ၾကားခံေရာ္ဘာျပား မ်ားကိုေသခ်ာစနစ္တက် သန္႕ရွင္းသင္႕ပါတယ္။ ဖန္ကရားကို ပုကန္ေဆးစက္ထဲထည္႕ေဆးလို႕ရပါတယ္။ ဓားလက္ နွင္႕ ၾကားခံေရာ္ဘာျပားကိုေတာ႕ လက္နွင္႕ေဆးပါ။ ေလျဖင္႕ ေျခာက္ခံၿပီးေဆးလဲရပါတယ္။
၁၁။ ၾကိတ္စက္ ကရားက ပုလတ္စတိတ္ ဆိုလ်င္ ေရေႏြးတစ္၀က္ ဆပ္ျပာရည္တစ္၀က္ထည္႕ၿပီး နာနာ ခေလာက္ၿပီးေဆးေပးပါ။ ဓားလက္ ျဖဳတ္လုိ႕မရေသာ စက္ဆိုလ်င္ ေရေႏြးတစ္၀က္ ဆပ္ျပာတစ္၀က္ ထည္႕ၿပီး ၁၀-၁၅ စကၠန္႕ေလာက္ေမႊ႕ပါ။ အကုန္သန္႕စင္သြားပါလိမ္႕မယ္။
ၾကိတ္စက္ကို အမ်ိဳးအစားေကာင္းတာပဲသံုးသံုး သာမန္အဆင္႕ပဲသံုးသံုး ေသခ်ာဂရုတစ္စိုက္နွင္႕ သန္႕ရွင္းေရးလုပ္သင္႕ပါတယ္။ အသံုးျပဳရာမွလဲ စနစ္တက်သံုးတတ္ဖို႕လိုပါတယ္။ ၾကိတ္စက္ကို ေျခာက္ေသြ႕ေသာ ေနရာမ်ားမွာ ထားသင္႕ပါတယ္။ ခေလးမ်ား နွင္႕ လက္လွန္း မမွီေသာေနရာမွာထားပါ။ မီးဖိုေဘးတြင္ မထားသင္႔ပါ။ အစားအစာ မၾကိတ္ခင္ အျမဲေရေဆးၿပီး ေျခာက္ေအာင္ သုပ္ျပီးမွ ၾကိတ္ပါ အသံုးျပဳပါ လို႕ အၾကံျပဳပါတယ္။
မွတ္ခ်က္- ေဖာ္ျပထား သည္႕information သည္ နိဳင္ငံ တနဳိင္ငံ နွင္႔ တနိဳင္ငံ အနည္းငယ္ ကြာျခား မႈေလးမ်ား ရွိလွ်င္ ရွိတတ္္ပါသည္။
0 comments:
Post a Comment