(Cutting Board)စဥ္းႏွီတံုး

by 23:04 0 comments

(Cutting Board) စဥ္းႏွီတံုး

ေရွးတုန္းက ျမန္မာလူမ်ိဳးေတြဟာ စဥ္းႏွီတံုးကို အပင္ရဲ႕ ပင္စည္ကို ျဖတ္ၿပီး သံုးေလ့ရွိၾကပါတယ္။ တခ်ိဳ႔နယ္ေတြမွာလည္း သံုးေနၾကဆဲပါ။ မန္က်ည္းသားဆို စဥ္းႏွီးတံုးထဲမွာ အေကာင္းဆံုးလို႔ေတာင္ ေျပာၾကပါတယ္။ အခုေခတ္ အိမ္ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမွာေတာ့ ဒီလို ပင္စည္ကို ျဖတ္ထားတဲ့ စဥ္းႏွီးတံုးအစား ပလပ္စတစ္ျပား သို႔မဟုတ္ သစ္သားျပားမ်ိိဳးေတြကို သံုးလာၾကပါတယ္။ အၿမဲတမ္း ေတြးမိတဲ့ အေတြးတစ္ခု ရွိပါတယ္။ ပလပ္စတစ္နဲ႔ သစ္သား မွာ ဘယ္ဟာက ပိုၿပီး သံုးသင့္လဲ ပိုၿပီး သင့္ေတာ္လဲေပါ့။ တခ်ိဳ႕ကလည္း ပလပ္စတစ္နဲ႔ သံုးရင္ ညစ္ပတ္လြယ္ၿပီး အစားအစာေတြကို အႏၱာရာယ္ ျဖစ္ေစတယ္လို႔ ယူဆၾကပါတယ္။ ဒီေတာ့ သူတို႔ ၂ခုရဲ႕ အဓိက အခ်က္ေတြကို ေလ့လာၾကည့္လိုက္ၾကရေအာင္…



၁။ စဥ္းႏွီတံုး ၂မ်ိဳးရဲ႕ ေကာင္းက်ိဳး၊ ဆိုးက်ိဳးမ်ား


သစ္သား စဥ္းႏွီတံုး
*************
ေကာင္းက်ိဳး – သစ္သားရဲ႕သဘာ၀ ျဖစ္စဥ္ဟာ မ်က္ႏွာျပင္ေပၚမွာ ပိုးမႊားေတြကို ဖယ္ရွားပစ္ေစပါတယ္။ သန္႔ရွင္းရတာ လြယ္ကူတယ္။
ဆိုးက်ိဳး – ပိုးမႊားေတြဟာ ေအာက္ဘက္မ်က္ႏွာျပင္မွာ ခိုေနတတ္ၿပီး ေနာက္ထပ္ တင္မယ့္ အစားအစာသစ္ထဲကို ၀င္ေရာက္သြားႏိုင္တယ္။ စဥ္းႏွီတံုးလုပ္တဲ့ သစ္သားဟာ white ash (အပင္တစ္မ်ိဳး၊ ပင္စည္က မန္က်ည္ပင္နဲ႔တူ)ကရတဲ့ သစ္နဲ႔ဆိုရင္ ပိုးမႊားေတြကို ဟန္႔တားႏုိင္တဲ့ ဂုဏ္သတၱိရွိေပမယ့္ သစ္သားဟာ အပင္ေပါင္းစံုက ယူထားတဲ့ သစ္နဲ႔ လုပ္ထားတာဆိုရင္ ပိုးမႊားေတြကို ဟန္႔တားႏုိင္တဲ့ ဂုဏ္သတၱိရွိမွာ မဟုတ္ပါဘူး။


ပလပ္စတစ္ စဥ္းႏွွီတံုး
***************
ေကာင္းက်ိဳး – ပလပ္စတစ္ဟာ ေရစိမ့္၀င္ႏိုင္စြမ္း (ေရနဲ႔ထိရင္ ပြသြားတာမရွိ)မရွိဘူး ဒါေၾကာင့္ မ်က္ႏွာျပင္မွာ က်န္ေနတဲ့ ပိုးမႊားေတြကို အလြယ္တကူ ေဆးေၾကာ သုတ္သင္ပစ္လို႔ရတယ္။ ပန္းကန္ေဆးစက္ထဲကိုလည္း ထည့္ၿပီး သန္႔စင္ႏုိင္တယ္။
ဆိုးက်ိဳး – ဒါးဟာ အလြယ္အကူ မ်က္ႏွာျပင္ကို ထိမိတယ္ အစင္းရာေတြ ျဖစ္ကုန္တတ္တယ္။ ဒီအစင္းေၾကာင္းေတြၾကားမွာ ပိုးမႊားေတြ ေအာင္းေနရင္ ေဆးဖို႔ ခက္တယ္။ ပလပ္စတစ္ဟာ အပူဒဏ္ သိပ္မခံႏုိင္တဲ့ အတြက္ အပူန႔ဲ ထိမိတာမ်ိဳးဆိုရင္ သိပ္အဆင္မေျပႏုိင္ဘူး


၂။ အသံုးျပဳပံုနဲ႔ သန္႔ရွင္းပံု

– ျဖစ္ႏုိင္မယ္ဆိုရင္ အသားစိမ္းလွီးတဲ့ စဥ္းႏွီတံုးနဲ႔ ဟင္းရြက္လွီးတဲ့ စဥ္းႏွီတံုးကို ခြဲထားတာ ေကာင္းပါတယ္။ စဥ္းႏွီတံုး တစ္တံုးထဲမွာပဲ အသားလည္း လွီးမယ္ ဟင္းရြက္လည္း လွီးမယ္ဆိုရင္ အသားစိမ္းမွာ ပါတတ္တဲ့ ပိုးမႊားေတြဟာ အရြက္မွာ သြားၿပီး ကပ္တတ္ပါတယ္။ အသားက ခ်က္လိုက္ရင္ ပိုးေတြ ေသေစေပမယ့္ တခ်ိဳ႕ဟင္းရြက္ေတြက အစိမ္းစားတာျဖစ္လို႔ ပိုးေတြ ပါသြားတတ္ပါတယ္။

– စဥ္းႏွီတံုးကို သံုးၿပီးတဲ့ အခ်ိန္တိုင္း ေရခပ္ေႏြးေႏြးေလးနဲ႔ ေဆးၿပီး ဆပ္ျပာနဲ႔ ေသခ်ာ ေဆးေၾကာပါ။ ပန္းကန္ေဆးစက္ထဲကို ထည့္ၿပီးလည္း ေဆးေၾကာႏုိင္ပါတယ္ ဒါေပမယ့္ သစ္သားဆိုရင္ေတာ့ စက္ထဲ မထည့္ပါနဲ႔။

– စဥ္းႏွီတံုးမွာ ဘယ္ေတာ့မွ ေရေတြ က်န္မေနပါေစနဲ႔။ ဒါဟာ ပိုးမႊားေတြ ရွင္သန္ဖို႔ အတြက္ အားေပးပါတယ္။ ေဆးၿပီးရင္ ေရစစ္ၿပီး ေထာင္ထားပါ။

– တစ္ပတ္တစ္ခါေလာက္ေတာ့ စဥ္းႏွီတံုးေတြကို ရွာလကာရည္၁ဆ ေရ၃ဆ ေရာထားတဲ့ အရည္နဲ႔ ေဆးေပးပါ။ ၿပီးရင္ ေရနဲ႔ ထပ္ေဆးၿပီး အေျခာက္ခံပါ။

– စဥ္းႏွီတံုးေတြကို ေျခာက္ေသြ႔ေအာင္ ထားပါ။ ပိုးမႊားေတြက စိုစြတ္ေနမယ္ဆိုရင္ ေသတာ ပိုၾကာပါလိမ့္မယ္။

– စဥ္းႏွီတံုးေတြကို ေျခာက္ေသြ႔တဲ့ ေနရာမွာ ထားပါ။ အသားစိမ္း၊ အရြက္စိမ္းတို႔နဲ႔လည္း ေ၀းေ၀းမွာ ထားပါ။


၃။ ပလပ္စတစ္ စဥ္ႏွီတံုးေရာင္စံု သံုးႏိုင္



၄။ ေျမာင္းပါတဲ့ စဥ္းႏွီတံုး
အသားစိမ္း၊ ၾကက္ဘဲ၊ ပင္လယ္စာနဲ႔ ခ်က္ၿပီးသား အစားအစာေတြကို ျဖတ္တဲ့အခါ ေျမာင္းေလးပါတဲ့ စဥ္းႏွီတံုးကို ေရြးတာ ပိုသင့္ေတာ္ပါတယ္။ ေသြးေတြနဲ႔ တျခား အရည္ေတြက ေျမာင္းထဲကို စီးသြားၿပီး သန္႔ရွင္းရတာ လြယ္ကူပါတယ္။

၅။ စဥ္းႏွီတံုးကို ဘယ္အခ်ိန္မွာ လဲမလဲ
သိပ္ေကာင္းတဲ့ ေမးခြန္းပါ။ စဥ္းႏွီတံုး ႏွစ္မ်ိဳးလံုးဟာ တစ္သက္လံုး အသံုးျပဳလို႔ရတဲ့ အရာေတြေတာ့ မဟုတ္ပါဘူး။ ေသခ်ာေပါက္ အသစ္လဲရပါမယ္။ မ်က္ႏွာျပင္ေပၚမွာ အစင္းရာေတြ မ်ားလာရင္ေတာ့ လဲလိုက္တာ အေကာင္းဆံုးပါ။ ပိုးမႊားေတြက အစင္းေတြ နက္လာေလ ပို၀င္ေလ ျဖစ္တတ္ပါတယ္။ ပလပ္စတစ္ေတြမွာဆို အျပားလိုက္ ျဖစ္မေနေတာ့ဘဲ ေကာ့ေနတာမ်ိဳးေတြ အဖ်ားေတြက လန္ေနတာမ်ိဳးေတြ ျဖစ္ရင္ေတာ့ လဲလိုက္ပါ။


Unknown

Developer

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Curabitur blandit tempus porttitor. Vivamus sagittis lacus vel augue laoreet rutrum faucibus dolor auctor.

0 comments:

Post a Comment